29 January 2009

Aku lambat bangun pagi

Malam tadi aku set jam kat handphone macam biasa pukul 5 pagi.Lepas pastikan anak2 pergi toilet, aku pun terus berbaring dan terus lena diulit intan.
Sayup2 kedengaran bunyi burung berkicau.Aku buka mata.Ya Allah! dah siang.Aku bergegas ke bilik mandi.Mandi secepat yang mungkin.Aku lihat jam sudah pukul 7.30 pagi.Kalau hari sekolah biasa jam 7.30 aku dah masuk ke kelas mula mengajar.Aku segera hantar sms pada Kak Shaharani yang aku lambat sikit ke sekolah sebab bangun lambat.Lambat sikit?? bukan sikit dah lambat banyak ni...
Aku tepuk dahi.Baju pun belum gosok lagi.Hari ini Khamis.Kena pakai baju batik.Nak gosok baju batik memang lama sikit.Alang2 dah lambat baik aku gosok baju batik sutera tu.Selepas selesai gosok baju, aku segera bersiap.Macam biasa, bekal minuman Danial dan Anis aku sediakan.Walaupun lambat, tugas sebagai ibu tetap aku lakukan.Aku kejutkan anak2 dari tidur.Danial nampak tercengang2 sebab dari cahaya di tingkap, nampak matahari yang semakin meninggi.Dia tanya " hari ni cuti ke mama?" aku jawab " bukan cuti, tapi mama bangun lambat".
Aku bergegas menghantar anak ke rumah Kak Tipah.Dalam perjalanan tanda isyarat minyak sudah menyala.Aku terus belok ke stesyen minyak Shell untuk mengisi minyak.Alang2 lambatkan... Tetiba Kak Sha telefon.Dia pesan jangan tergesa2 bawak kereta tu.Lambat tak apa asalkan selamat sampai ke sekolah.Sayang Kak Sha...prihatin sungguh.
Sampai di sekolah, aku segera ke padang sebab pagi ni ikut jadual masa permainan bola baling.Mujur la permainan bola baling ada 4 orang guru penasihat.Jadi, walaupun aku tak ada masih ada 3 orang guru boleh handle.Di padang, Kak Yanti dah senyum kat aku sambil kata " hai, cik abang tak ada pun bangun lambat gak".Aku cuma gelak je.
Hari ni aku jadi bahan usikan sebab kes bangun lambat.Sebelum ni Kak Pah pun pernah gak pergi sekolah lambat juga kes bangun lambat.Aku pun tak tahu kenapa pagi ni aku boleh tak sedar bunyi jam yang sudah disetkan.Selalunya jam 5 pagi aku akan terjaga dengan sendirinya walaupun jam belum berbunyi lagi.
Aku balik sekolah jam 5 petang sebab ada kelas tambahan Matematik tahun 6.Aku gilir2 dengan Haslinda untuk mengajar kelas tambahan kelas 6 Venus setiap hari Khamis.Hari ini turn aku pulak sebab minggu lepas turn Haslinda.
Bila kawan2ku yang tidak tahu aku ada kelas tambahan bertanya kenapa hari ni aku balik lambat? Aku jawab sambil bergurau." sebab pergi sekolah lambat, so balik pun kena lambat.ganti balik".
Aku harap insiden seperti pagi ini tidak berlaku lagi...Letih aku mengejar masa...

No comments:

Post a Comment

saya suka baca komen anda...saya amat menghargainya.