19 April 2009

santau

Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga, santau bermaksud racun yg paling berbahaya (dibuat drpd berbagai-bagai ramuan).

Aku terpanggil untuk menulis tentang tajuk ini sebab sejak sebulan ni aku dapat berita 2 orang yang aku kenali terkena santau ni.

A yang pada mulanya hanya sakit kerongkong dan tidak dapat makan selama seminggu turut batuk-batuk.Dia terpaksa ditahan di wad sebab kehilangan banyak air dalam badan sebab tidak dapat makan dengan sempurna.semasa di dalam wad, ada seorang pak cik yang kebetulan melawat anak dia terlihat A.Pak cik tu kata A pada firasatnya terkena santau.Dia nasihatkan supaya berubat dengan segera sebaik-baiknya sebelum masa 3 bulan.Keluar dari hospital, A segera berubat dengan seorang ustaz di Pulau Pinang.Semasa berubat, A telah mengeluarkan serpihan berwarna hitam dan dipercayai miang buluh!

Baru-baru ni aku lihat A kelihatan kurus dan cengkung.Masih ada batuk-batuk kecil dan masih terasa ada sesuatu yang menjolok pangkal kerongkongnya.Ustaz yang merawat meminta agar bersabar kerana santau ni memang memakan sedikit masa untuk sembuh.

Aku ada bertanya pada A bagaimana dia boleh terkena? A kata satu hari tu dia makan kat Seremban.Dia order mi goreng mamak.Penuh pinggan dia kata mi yang dia order.Lepas makan, dia rasa kerongkong dia hangat.Tak lama lepas tu sakit kerongkong dan batuk-batuk.Selalu pitam dan pengsan.

Sekarang, aku nak makan kat luar pun dah rasa takut.Tapi, terpaksa gak tak ada pilihan.Cuma mampu bertawakal dan setiap hari baca ayat Qursi yang dipercayai boleh menjauhkan sihir.Aku surf internet, ikut petua orang-orang tua santau hanya aktif dalam makanan yang panas.Jadi, kalau nak order air kat restoran, order je minuman sejuk.Selain tu, kalau air panas kita pegang bawah cawan.Kalau bawah cawan rasa sejuk,jangan minum air tu.Tu kalau air.Kalau makanan tak tau la pulak macam mana.

Baru-baru ni juga aku diberitahu oleh hubby yang isteri kawan dia pun dipercayai terkena santau.Isteri dia yang juga kawan aku, S sekarang sedang dalam proses berubat.Aku harap agar S dan A bersabar dengan dugaan Tuhan dan semoga cepat sembuh.Semua penyakit ada ubatnya dengan izin Tuhan.Yang aku kesalkan di zaman yang semakin canggih dan berkembang maju ni masih ada manusia yang menggunakan ilmu hitam semata-mata melunaskan dendam kesumat.Ada juga pengamal santau yang dan terpaksa melepaskan santaunya pada sesiapa sahaja kerana itu perjanjian ilmu syaitannya itu.Nasiblah sesiapa yang terkena.Nauzubillah...