23 June 2009

Kenduri-kendara di kampung.

Kalau balik kampung, aku semestinya akan meluangkan waktu untuk pergi ke kenduri di sana.Selain dari meraikan majlis perkahwinan, aku juga sangat suka dengan menu kenduri yang tak dapat di tempat lain.Menu yang paling aku suka ialah air asamnya yang sangat lazat.Aku rasa hanya di sesetengah tempat di Parit Buntar saja ada menu air asam ni... Semasa cuti sekolah tempoh hari, banyak juga kenduri yang dihadiri.Cuma tak sempat nak ambil gambar semuanya.Antara kenduri yang sempat di ambil gambar ialah kenduri Mak Teh, Noraini dan Pak Usop.

Selamat Pengantin Baru kepada sepupuku, Shahbuddin bin Jamhari dan pasangannya, cikgu Syikin yang berasal dari Batu Pahat, Johor.Nampaknya perkahwinan ini menyatukan dua rumpun Melayu Banjar dan Jawa.Bertambahlah lagi kulaan aku...
Pengantin sedang menjamu selera di luar rumah.Warna tema pengantin ialah maroon.Dari warna baju pengantin,baju keluarga pengantin,warna kanopi, pelamin, kelambu pengantin semuanya maroon.


Saudara-mara yang hadir semasa kenduri Mak Teh.Kelihatan Mak Teh (tudung maroon) tersenyum gembira kerana mendapat menantu 'cikgu'.Dah lama mengidam dapat menantu cikgu.Akhirnya tercapai juga hasrat.(Ehmm...kenapa orang tua-tua suka cari menantu cikgu ye?...)

Pelamin pengantin di rumah Mak Teh Titi Serong.Tak sempat nak tengok pengantin bersanding sebab dah nak pergi kenduri lain pulak.Family Haji Sulaiman saja dah penuh 2 meja.Anis kata " gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati, Terima kasih la ye tuan rumah".

Danial sedang makan dengan penuh berselera.Dia menambah nasi 2 kali.Danial kata " lauk daging masak hitam sedap".
Anis makan nasi di sebelah mak.Banyak dia makan nasi minyak kenduri di Taman Kerian( rumah Usup).Omey, sepupu Danial dan Anis yang paling kamceng sedang menjamu selera.