18 November 2009

Danial dan Anis berat hati nak pindah...

Husna besar dan Husna kecil member Danial dan Anis di Lukut...


Sudah aku ceritakan pada Danial dan Anis yang kami akan berpindah...Pindah ke Kedah.Danial dan Anis nampaknya sudah faham keadaan ini.Setiap hari mereka mengira dan menghitung hari.Rakan-rakan baik mereka juga sudah maklum hal ini."Danial dengan Anis nak pindah Kedah," sering aku dengar kata-kata itu diucapkan oleh rakan baik mereka.


"Adik seronok tak nak pindah? sengaja aku duga hati Anis."Tak seronok la mama.Kat Kedah tak ada Husna.Tak ada taman mainan..."jawab Anis."Nanti Danial tak ada kawan," Danial pulak mencelah dengan wajah yang nampak agak risau.


Ya, aku akui.Danial dan Anis cuma ada 4 orang kawan baik di sini.Husna kecik,Husna besar,Adam dan Amri.Memang ramai budak-budak yang sebaya.Tetapi, mereka agak memilih sedikit dalam berkawan.Rakan mereka aku perhatikan bukanlah budak-budak yang lasak atau nakal.Budak-budak yang agak lasak,saling bertumbuk-tumbuk,ludah-meludah bukanlah kategori rakan pilihan mereka.Rakan mereka yang aku lihat satu kepala dengan mereka budak-budak yang agak baik dan bermain dengan cara yang agak berdisiplin.Amat jarang aku lihat mereka berkelahi atau bermasam muka.Bukan aku yang mengapi-apikan mereka.Mereka sendiri yang memilih kawan begitu.Apa yang mereka main ialah bermain basikal keliling taman di hadapan rumah dan bermain ala-ala pondok-pondok.


Aku katakan pada mereka di Kedah nanti lagi ramai kawan-kawan.Apa yang penting kena bijak berkawan dan jangan buat sombong...


Anis aku tidak begitu bimbang sangat.Dia pandai bergaul dan berkawan.Danial sahaja yang memilih sikit dalam berkawan.Selalunya kawan Anis adalah kawannya juga...Danial nampaknya sudah meminta aku belikan basikal baru untuknya untuk bermain ke Kedah nanti.


Nampaknya, isu berpindah ini bukan sahaja turut merisaukan aku tetapi juga turut memberi kerisauan kepada anak-anakku.


Mulai hari ini akan aku ajar anak-anakku.AYAQ.bukan lagi AIR...MAIN ACI LIGAN bukannya MAIN KEJAR-KEJAR...yang lain...belajarlah secara beransur-ansur...

Ke Sekolah mana????

Alhamdulillah.Syukur.Itulah sahaja yang mampu aku ucapkan setelah penantianku selama setahun berjauhan dengan suami sudah berakhir.Di dalam terketar-ketar kerana demam panas, aku gagahkan diri memeriksa keputusan pertukaranku melalui laman web KPM.
Sememangnya aku sudah menduga aku berjaya di dalam pertukaran kali ini.Gerak hati aku mengatakan itu.Dan selalunya aku percaya kepada gerak hati dan sudah acap kali juga aku membuat keputusan berdasarkan kata dan gerak hati.
Tidak putus-putus kata-kata tahniah aku terima.Aku??? entah.Hendak kata terlalu gembira pun tidak.Nak kata sedih pun tidak juga.Semuanya bercampur baur...
Sekarang ni, fikiranku masih lagi berserabut.Hingga sekarang aku masih belum menerima sebarang surat arahan pertukaran secara hitam putih.Haslinda, kawanku yang juga memohon pindah ke Kuala Lumpur sudah menerima surat pertukaran dan nama sekolah barunya.Aku??? hanya mendapat tahu negeri Kedah sahaja.Daerah mana dan nama sekolah belum lagi diketahui.Terasa hendak sahaja aku turun ke JPN Kedah untuk membantu pegawai disana menempatkan nama aku di sekolah yang berhampiran dengan tempat suamiku bekerja.Tetapi, aku tetap bersabar untuk menunggu hingga Ahad ini.Aku akan ke JPN Kedah pada hari Ahad ini untuk memastikan nama aku tidak ditempatkan di sekolah yang jauh dari tempat suamiku bertugas.
Mengikut pengalamanku semasa aku berpindah ke Lukut dahulu.Pegawai yang menempatkan guru-guru ke sekolah baru sememangnya memerlukan kerjasama daripada guru itu sendiri untuk memilih sekolah yang dikehendakinya.Dahulu, aku sendiri pergi ke JPN Negeri Sembilan dan aku bawa sekali senarai nama sekolah yang aku kehendaki.Ini memudahkan lagi tugas pegawai berkenaan kerana guru itu sendiri yang suka sekolah berkenaan dan dapat mengelakkan rasa tidak puas hati guru yang ditempatkan jauh dari tempat tinggalnya.Aku rasa aku akan buat perkara yang sama dan aku sudah survey terdapat 4 buah sekolah yang dekat dengan tempat kerja suamiku.Kalau tidak silap aku nama sekolah yang berdekatan dengan balai tempat suamiku bertugas ialah SK Sungai Limau,SK Haji Nyak Gam,SK Teroi dan SK Sg Yan.Aku akan minta jasa baik pegawai yang bertugas untuk menempatkan aku di sekolah yang aku senaraikan jika ada kekosongan.
Semalam aku sudah telefon JPN Kedah.Nampaknya berurusan melalui telefon kurang mendapat layanan.Pembantu tadbir yang melayan aku cuma meminta aku bersabar kerana penempatan akan diberikan sebelum 1 Disember ini.Itu aku tahu, tetapi apa yang aku kehendaki ialah ingin bercakap dengan pegawai berkenaan dan memberitahu nama-nama sekolah yang aku kenalpasti dekat dengan tempat kerja suamiku.Undang-undang manusia boleh dipinda dan dibawa berbincang.Ini melibatkan masa hadapanku dan melibatkan profesionku.Jika hati tidak puas hati dan ada masalah walaupun sekelumit kecil cuma, mana mungkin seorang pekerja itu memberikan komitmen yang terbaik terhadap tugasnya.Katalah aku ni cikgu yang banyak songeh...Aku tidak kisah.Asalkan aku dapat bekerja dengan hati yang gembira, ke sekolah dengan berbunga-bunga,rasa teruja dan tanpa gundah gulana.