10 November 2009

Dapat pindah sampai demam???

Hari Khamis tadi,menjelang tengah hari aku rasa sejuk kaki.Kepala rasa pusing.Aku gagahkan juga menunggu jam 2 petang.Aku pulang ke rumah dengan rasa badan yang sudah lain macam...
Aku buka baju dan selubung diri dalam selimut.Aku telan 2 biji panadol.Aku terlena hingga ke petang.
Petang itu, semasa mandi aku menggigil dengan begitu teruk sekali.Badanku rasa panas,tetapi kakiku sejuk bagai ais.Nampaknya panadol yang aku telan tidak memberi sebarang kesan.

Selepas Maghrib, aku gagahkan diri memandu kereta ke klinik Amal.Suhu badanku mencatat bacaan sehingga 40 darjah celcius.Doktor telah memberi surat cuti sakit kepadaku untuk hari esokkannya.Suamiku meminta aku agar meminta tolong pada Kak Shah untuk menghantarku ke hospital kerana menurut suamiku, kelengkapan di hospital lebih lengkap jika dibandingkan dengan klinik.Aku terasa segan la pulak menyusahkan Kak Shah malam-malam buta.
Malam itu, aku tidak dapat tidur dengan lena.Badanku sangat panas.Badan dan sendi rasa sakit yang amat.Aku mengerang kesakitan.Emaklah yang mengurut badanku hingga aku terlena entah pukul berapa.

Pagi esoknya aku gagahkan diri membuka laman web kementerian pelajaran.Hasratku untuk melihat keputusan pertukaranku tidak tertunai apabila laman web masih ditutup untuk kerja-kerja penyelenggaraan...Sepanjang hari itu, aku hanya tidur sahaja kerana mataku terasa berpinar-pinar dan seakan hendak pitam jika aku berjalan.`
Menjelang petang sekali lagi aku cuba melihat keputusan pertukaranku.Alhamdulillah.Kali ini tercatat ayat Tahniah,pertukaran anda ke Kedah diluluskan.Emak begitu gembira sekali.Habis ditelefon long,abang cu dan kak cik untuk memberitahu keputusan pertukaranku.Aku terus lelapkan mata.Badan rasa begitu lemah.
Malam itu,sekali lagi aku tidak dapat tidur kerana sakit sendi.Aku teringat arwah bapak yang mengalami sakit-sakit sendi sebelum disahkan mengidap denggi dan membawa kepada kematian bapak.
Pagi Isnin,aku bangun pagi dan semasa hendak ke bilik air,sekali lagi aku rasa seakan hendak pitam.Aku rebahkan diri atas katil dan segera sms GPK untuk memaklumkan ketidak hadiranku ke sekolah.
Tiba-tiba emak pula dengan wajah pucat segera berbaring di atas katil.Emak juga terasa hendak pitam.Aku segera mengajak emak ke Klinik Kesihatan Port Dickson.Danial dan Anis aku minta Kak Tipah tolong jagakan sebentar.
Sampai di Klinik, deretan manusia begitu ramai.Semasa menunggu sekali lagi aku hampir pitam.Aku kuatkan semangat.
Doktor yang merawat aku meminta agar aku menjalani ujian darah kerana dia mengesyaki ada sesuatu di dalam darahku.Dengan rasa takut dan seram, aku serahkan lenganku untuk di ambil sebotol kecil darahku.
Benar jangkaan doktor.Didalam darahku terdapat virus yang menyebabkan demam aku tidak juga kebah.Doktor memberi aku cuti sakit selama 3 hari lagi dan diminta datang semula untuk diambil ujian darah sekali lagi pada hari rabu.Aku dibekalkan antibiotik yang rasa macam nak termuntah kalau sesiapa yang melihatnya.
Emak juga dibekalkan ubat-ubatan dan dan aku ajak emak makan ikan bakar semasa makan tengah hari.Aku tidak selera langsung untuk makan.Hanya 3 suap yang mampu aku telan.Emak pula aku lihat agak berselera.
Aku segera sms GPK untuk memberitahu keadaan diriku.GPK menelefon aku dan meminta agar aku berehat di rumah.
Mudah-mudahan pada hari Rabu nanti virus yang menumpang di dalam darahku dapat disingkirkan.