07 May 2009

Antara kerja dan anak...
Danial tidur dengan towel lembab di dahi.Bantal bucuk tak akan lepas.
Anis pulak tengok abang ada towel dia pun nak jugak towel kat dahi.Pun kena ada 'baby'peneman tidur.
Semasa sesi persekolahan semalam, heboh kat bilik guru yang Pegawai dari PPD nak datang memantau sekolah hari Khamis.Yang tak sedapnya pegawai yang datang tu nak pantau perjalanan PPSMI.Aku selaku salah seorang guru yang terlibat dengan PPSMI cuak la jugak.Akhirnya keluar list nama guru yang akan dicerap oleh pegawai tu.Walaupun aku tidak dicerap tetapi aku kena jugak buat persediaan.Mana la tahu kalau-kalau tetiba aje pegawai tu berminat masuk kelas aku.

Petang Rabu tu, aku,Kak Yanti,Kak Ana,Linda,Kay,Zai dan Kak Jalila bertungkus lumus menyiapkan beberapa dokumen PPSMI.Kami siap order makanan dari gerai kak Kiah dan siap dihantar ke bilik guru.Sambil makan, sambil buat kerja.Aku pulang ke rumah kira-kira jam 4.30 petang sambil memikirkan lesson plan untuk esok.

Dalam perjalanan pulang, tiba-tiba Kak Tipah telefon beritahu yang Danial menangis sakit kepala.Makan pun tak mahu.
Sampai ke rumah aku beri Danial makan ubat demam yang memang aku simpan di dalam peti sejuk.Berkelip-kelip mata dia.Dia kata kepala dia pening.Aku suapkan Danial mi sup yang aku beli dari gerai Kak Kiah tadi.Banyak jugak dia makan.
Dalam sakit kepala, akhirnya Danial tertidur juga.Tiba-tiba GPK telefon aku beritahu yang esok aku akan dicerap oleh pegawai dari PPD.Dia minta aku buat persiapan apa yang patut.Malam tu sakit kepala aku fikirkan lesson plan untuk esok.Danial pulak asyik mengigau aje.Aku raba dahinya.Sudah kebah sedikit.Sekejap dia nak air, sekejap nak lapkan dahinya dengan air.
Pagi-pagi, Danial mengadu kepala dia sakit lagi.Aku segera sms GPK yang aku mc hari ni.Aku mesti bawa Danial pergi klinik hari ini juga.Dia tak pernah sakit kepala sebelum ini.Biarlah orang-orang atasan di sekolah kata aku sengaja melarikan diri dari pegawai tu.Aku tak kisah.Apa yang penting, kesihatan anak aku.
Pukul 9 pagi aku segera bawa Danial ke klinik Amal.Doktor tu kata panas badan Danial tak keluar sebab tu la kepala dia sakit.Doktor pesan jangan bagi Danial keluar main sebab cuaca sekarang panas.Danial siap cerita kat doktor tu yang dia tak tidur malam tadi sebab kepala dia sakit.Kesian anak aku..
Alhamdulillah.Sakit kepala Danial sudah hilang.Dia begitu mematuhi pesanan doktor.Jangan main kat panas, jangan minum air ais.